nedjelja, 10. srpnja 2011.

Historical development of computer

Osnovni koncept računala razvijen je jako davno. Najstarija poznata naprava za računanje je abak (abacus), razvijen u staroj Grčkoj i Kini prije više od 4 tisuće godina.
Blaise Pascal (francuski matematičar) u 17. je stoljeću konstruirao stroj za zbrajanje koji je poslije njega, u istom stoljeću, usavršio Leibnitz. Taj je stroj omogućavao množenje, dijeljenje i korjenovanje. Dvjestotinjak godina poslije Pascala, Charles Babbage (engleski matematičar) počeo je s projektiranjem " analitičkog stroja " , univerzalnog mehaničkog stroja za računanje čije su osnove prisutne i u modernim računalima. Taj uređaj nikada nije ugledao svjetlo dana. Naime, mehanička tehnologija tog vremena nije bila dorasla tom zadatku.
Tek za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata počeo se primjenjivati princip vodljivosti struje (gore naveden). Time počinje povijest modernog računala:

  • 1944. : završeno je prvo elektromehaničko računalo Mark 1, na Sveučilištu Harvard. Prema projektu Howarda Aikena, bilo je napravljeno od elektromehaničkih releja (elektronički element velikih dimenzija; zasniva se na elektromehaničkom principu, jako zastarjeli koncept)
  • 1947. : znanstvenici John W.Mauchly i J.Presper Eckert izgradili su prvo računalo temeljeno na principu električne vodljivosti - ENIAC (engl. Electrical Numerical Integrator and Calculator), na sveučilištu u Pennsylvaniji. Računalo je težilo 30 tona i zauzimalo 70m2 te je bilo sastavljeno od elektronskih cijevi. Njegova osnovna namjena bila je preračunavanje putanja topovskih granata. Po svojoj potrošnji, brzini obrade podataka i mogućnostima, bilo je neusporedivo slabije od današnjih računala.
  • 1948. ; izumljen je tranzistor, šro označava prekretnicu u razvoju računala jer je omogućeno smanjivanje dimenzija i povećanje brzine računala.
  • 1951. : znanstvenici Mauchly i Eckert uspjeli su napraviti računalo UNIVAC-I, koje je bilo poboljšana inačica ENIAC-a, ali isto s elektronskim cijevima.
  • 1971.: tvrtka Intel ( Integrated Electronics) ,izbacuje na tržište prvi mikroprocesor, koristeći tranzistore i tehnike stavljanja puno tranzistora na mali prostor. Time je Omogućeno daljnje smanjivanje računala, poboljšanje performansi i dovođenje na veličinu za kućnu upotrebu.
  • 1976. : tvrtka Apple izbacuje prvo računalo koje se donekle moglo nazvati osobno računalo, tj računalo za kućnu uporabu.
  • 1981. : IBM predstavlja tržištu svoj prvi PC (engl. Personal Computer), tj osobno računalo.
Zbog različitih proizvođača osobnih računala i nepostojanja standarda za osobna računala, programi s jednog računala nisu se mogli izvršiti na drugom računalu, tj računala nisu bila kompatibilna


NEXT POST WILL BE "TYPES OF COMPUTERS".

2 komentara:

  1. i'm happy to see that google has its translator :)
    great post, didn't know that tho! +follow

    OdgovoriIzbriši
  2. Imagine what computers will be like 50 years from now!

    OdgovoriIzbriši