ponedjeljak, 11. srpnja 2011.

Motherboard part 2

Chipset

Svaka matična ploča ima chipset. On određuje tip mikroprocesora koji matična ploča podržava, vrstu i količinu radne (RAM) memorije koja se može ugraditi, kao i vrste vanjskih uređaja, ali i unutarnjih kartica za proširenje s kojima matična ploča može raditi. Chipset je naziv za skup čipova preko kojih mikroprocesor, radna memorija i ulazno - izlazni uređaju međusobno komuniciraju i razmjenjuju podatke. Postoji mnogo vrsta i modela chipseta, a međusobno se razlikuju prema mogućnostima, performansama i stabilnosti, pa stoga prilikom kupovine matične ploče veliku pozornost trebate obratiti upravo na taj dio.
Sve komponente računala međusobno komuniciraju  preko chipseta, pa je on zato smješten oko sredine matične ploče. Većina modernih chipseta sastoji se od dvaju glavnih čipova, to su: northbridge i southbridge.

 Northbridge na matičnim pločama za Intelove mikroprocesore omogućuje komunikaciju mikroproceora s radom memorijom. Na matičnim pločama za AMD-ove mikroprocesore northbridge omogućuje komnikaciju mikroprocesora s grafičkom karticom, umjesto s memorijom, jer je AMD na modele mikroprocesora Athlon i kasnije ugradio memorijski kontroler. Moderni northbridge čip ima mnoštvo funkcija i veliku brzinu, stoga mora dodatno hladiti, nerijetko aktivno.
Southbridge čip upravlja nekim karticama za proširenje i uređajim za pohranu podataka, kao što su čvrsti diskovi. Većina southbridge čipova ne zahtijeva dodatno hlađenje, ili je eventualno dovoljan samo pasivni hladnjak. Ako je southbridge bez hlađenja, na njemu možete pročitati ime proizvođača i model samog čipa.
Vrćina matičnih ploča podržava dosta stare vrste tehnologija, kao što su floppy pogoni, infracrvena komunikacija, paralelni portovi i modemi. Podrška za ovakve tehnologije je nekada bila zadaća southbridga, stoga proizvođači modernih matičnih ploča ugrađuju i treći čip, pod imenom Super I/O da bi se ove tehnologije mogle koristiti i na modernim računalima.

!!Super I/O čipovi rade u sklopu chipseta, ali nisu njegov dio. Proizvođači matičnih ploča ih kupuju zasebno.!!

Sustavski ROM čip pruža najosnovniju podršku u BIOS-u za chipset i kartice za proširenje. Kako onda omogućiti punu funkcionalnost chipseta i dodatnih kartica, a samim time i cijelog računala? Instaliranjem upravljačkih programa (driver). Sve se matične ploče isporučuju sa CD-om na kojem ćet sigurno pronaći barem upravljačke programe, a nerijetko i dodatni softver.
Chipset proizvodi svega malen broj tvrtki. Iako i Intel i AMD izrađuju chipsete, za razliku od tržišta mikroprocesora na kojem nemaju konkurenciju, na tom tržištu je konkurencija puno opasnija. Posebno treba istaknuti dva nezavisna (third party) proizvođača chipseta, tvrtke nVidia i VIA, čiji su chipseti veoma popularni.Proizvođači chipseta imaju važnu ulogu na tržištu matičnih ploča, pa se i iz tog razloga proizvođači matičnih orijentiraju na njih. Drugim rijecima, kada nVidia, VIA ili bilo koji drugi proizvođač napravi novi model chipseta, proizvođači matičnih ploči izrađuju svoje proizvode uzimajući u obzir mogućnosti i namjenu chipseta, te određuju sam raspored elemenata na matičnoj ploči. Svaki proizvođač chipseta paralelno sa chipsetom izdaje i referentni dizajn matične ploče koja bi taj chipset koristila.

!!Tvrtka AMD je 2006. godine kupila velikog proizvođača grafičkih kartica i chipseta, tvrtku ATI (Array Technologies Incorporated). Uzimajući u obzir ATI-evo iskustvo i niz uspješnih modela chipseta za prijenosna i stolna računala, kao i AMD-ovo iskustvo i proizvodnju mikroprocesora, tvrtke nVidia i VIA su suočene sa još žešćom konkurencijom na tržištu chipseta.!!

Proizvođači chipseta ne koriste uvijek termine northbridge i southbridge. Chipseti za AMD-ove mikroprocesore načelno ih koriste, dok chipseti za Intelove mikroprocesore preferiraju termine MCH ( Memory controller hub) umijesto northbridga, a termin ICH (Input / Output controller hub) koristi se umijesto termina southbridge. Bez obzira na to, northbridge i southbridge su standardne oznake za dijelove chipseta.


 

2 komentara:

  1. interesting blog kinda heavy for me but ill be back again +1

    http://afdreview.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši