nedjelja, 10. srpnja 2011.

Types of computers

Računala se mogu svrstati u određene skupine, ovisno o veličini i snazi računala ( naravno i o cijeni):

Osobno računalo ( Presonal Computer - PC )

To je najčešće korišten oblik računala smišljen za rad kućnog ili uredskog korisnika. Temelji se na mikroprocesoru. Za rad koristimo tipkovnicu za unos podataka, monitor da bismo vidjeli informacije, podatke, programe i memorijske uređaje za spremanje podataka. Svi uređaji su zasebne cjeline, a međusobno se povezuju kablovima.

Radna stanica (Workstation)

Jako računalo smišljeno za rad zahtijevnog korisnika. Slično je PC-u, ali ima jači mikroprocesor i kvalitetniji monitor. Koristi se kod korisnika koji rade na grafičkim programima ili CAD programima.

Posližitelj (Server)

Jače računalo koje ispunjava određene obaveze, npr. Web-Server, Mil-Server, File-Server. Takvo računalo ima zadaću posluživati ostale tipove računala podacima.

Mainframe

Jako računalo koje može u istom trenutku opslužiti stotine, pa čak i tisuće korisnika.

Mrežno računalo ( Network computer)

Računala s minimalno memorije (RAM-a) , slobodnog prostora na disku i procesorske snage. Korisnicima nije potrebna snaga računala jer takva računala koriste snagu mainframe računala, od kojeg dobivaju sve potrebne podatke za rad.

Tipovi računala mainframe i netrowk computer smatraju se napuštenom tehnologijom!

Prijenosno računalo (Laptop)

Ovo se računalo razlikuje od običnog PC-a prvenstveno po svojim dimenzijama. To je malo, prijenosno računalo, dimenzija ortprilike 20x20 cm, što znači da zauzima prilično manje prostora od PC-a. Druga razlika je u težini - prijenosno računalo teži oko 3 kg, dok stolno PC računalo zajedno s monitorom teži oko 10kg. Treća razlika je u cijeni. Prijenosna računala u pravilu su osjetno skuplja ( dvostruko, čak i trostruko), usporedno sa stolnim računalima s jednakim ili sličnim ugrađenim hardverom.

Ručno računalo

Mali uređaj koji u sebi spaja mnogo funkcija, npr zamjenjuje računalo, može služiti kao telefon, može slati i primati faksove, može surfati po Internetu, primati i slati e-mail poruke, služiti za satelitsku navigaciju (GPS). Komunikacija između korisnika i ručnog računala ( općenito se ova računala zovu PDA - Personal Digital Assistant) najčešće se vrši putem posebne plastične olovke (stylusa) i ekrana osijetljivog na dodir, mada postoje i specijalizirne tipkovnice koje se spajaju na PDA preko Bluetooth protokola ili preko posebnih konektora na samom tijelu uređaja (redovito s donje strane) . Od svih računala ova su po pitanju procesorske snage i mogućnosti najslabija.

Tablet računala

Hibrid između prijenosnih računala i ručnih racunala se zovu Tablet računalo. S obzirom na to da je u nekim slučajevima nepraktično unositi podatke tipkovnicom ili mišem, ekran klasičnog prijenosnog računala zamijenjen je onim osijetljivim na dodir. Sada se računalom može upravljati na isti način kao i kod ručnog računala, ali zadržavajući sve dobre strane klasičnog prijenosnog računala (konkretno najbitnija : brzina mikroprocesora). Tablet računala u pravilu su manja i lakša od klasičnih prijenosnih. Najveći nedostatak im je vrlo visoka cijena.


NEXT POST " Development of a computer through the development of microprocessors"

3 komentara:

  1. I'm hoping to get a tablet soon, but I dont know which I should get, any suggestions?

    OdgovoriIzbriši
  2. Well tbh Apple freak so :D iPAD2

    OdgovoriIzbriši
  3. Vidjela sam odličnu ponudu računala i računalne opreme ovdje pa pogledajte ako netko želi. magazinrs

    OdgovoriIzbriši