utorak, 12. srpnja 2011.

Motherboard part 4

PC sabirnica i utori

U prvom IBM PC računalu nalazio se mikroprocesor Intel 8088 čija je 8-bitna podatkovna sabirnica raadila na maksimalnoj frekvenciji od 4,77 MHz. Utori za ugradnju kartica za proširenje su također imali 8-bitnu sabirnicu, ali je njezina frekvencija bilo /MHz. Drugim riječima, kartice za proširenje su bile brže nego centralni mikroprocesor! Ovo je jedini takav slučaj u cijeloj povijesti PC računala. Ova sabirnica (a i utori) za proširenje zvala se PC sabirnica ili XT sabirnica.

PC/XT sabirnica
IBM ipak nije izmislio ovakav koncept nadogradnje računala. On se i prije primjenjivao u raznim mainframe i sl. računalima, na istom principu ugradnje dodatnih kartica. Ipak, IBM je pokrenuo cijelu novu industiju potezom ovaranja svog standarda. Dozvolili su konkurenciji da kopira PC sabirnicu i na taj način proizvodi vlastita računala, bez plaćanja naknade za korištenje tehnologije IBM-u. Također, dozvolili su i proizvodnju kartica za proširenje namijenjenim upravo PC utorima, koje bi se onda brzo i lako ugrađivale u PC računala. Iako je IBM još uvijek vlasnik patenta za PC računalo, otvaranjem te tehnologije su praktički u cijelu industriju računala standardizirali (ili, grubo rečeno, nametnuli) svoja PC računala. Ovaj potez je bez ikakve diskusije bio fantastičan, s obzirom na to da je prektički preko noći niknula cijela industrija klonova PC računala različitih proizvođača. Poštivanje IBM-ova standarda osiguralo je međusobnu kompatibilnost. Da IBM nije besplatno otvorio tehnologiju svima koji ju žele koristiti, tvrtke kao što su Dell, Compaq ili Gateway nikad nebi postojale. Jednako tako, proizvođači kartica koje se ugrađuju u utore za proširenje (kao što su Logiteh, Creative i 3Com) nikada ne bi imale mogućnosti za proizvodnju proizvoda koji se ugrađuju u drugi proizvod.
Tri bitne karakteristike PC sabirnice:
  • Širina: 8 bita
  • Radni takt: 7MHz
  • Ručna konfiguracija kartica
ISA sabirnica i utori
Kada je tvrtka Intel razvila mikroprocesor 286, IBM je želio iskoristiti njegove mogućnosti, ali i zadržati staru funkcionalnost. Budući da je mikroprocesor 286 bio 16 - bitni, a kartice u PC utorima 8 - bitne, IBM je jednostavno na PC utor dodao još jedan niz konektora, kako bi se iskoristila 16 - bitna sabirnica mikroprocesora. Često ćete čuti kako se ova sabirnica naziva AT sabirnica, prema prvom računalu koji ju je koristio ( IBM Advanced Technology (AT) računalo bazirano na 80286 mikroprocesoru). Ova sabirnica radila je na istom taktu od 7 MHz, kao i njen prethodnik, PC/XT sabirnica.

ISA
   Iako je IBM dopustio kopiranje PC i AT sabirnica i utora, nikada nije objavio njihove potpune specifikacije. Početkom 80-tih godina prošloga stoljeća grupa proizvođača PC klonova zajedničkim je snagama (bolje rečeno, znanjem o PC/XT sabirnici) izradila ISA (engl. Industry standard architecture) standard sabirnica, ili jednostavno ISA.
ISA standard omogućio je proizvođačima kartica jednostavno povezivanje novih proizvoda, s obzirom na to da su imali potpune specifikacije načina komunikacije kartica s ostatkom računala.
Tri bitne karakteristike ISA sabirnice:
  • Širina: 16 bita
  • Radni takt: 7MHz
  • Ručna konfiguracija kartica


NEXT POST "MOTHERBOARD PART 5 (MODERN BUS: PCI, AGP,PCI-X, mini PCI and PCIe)

Broj komentara: 14: